Prof. Dr. Yılmaz Büyükerşen, Eskişehir'deki 25 yıllık belediye başkanlığı görevini tamamlayarak sona erdirdi. Ancak Büyükerşen'in uygulamaları ve geliştirdiği modeller, her zaman örnek oldu. Türkiye'de ve yurtdışında yaşayan vatandaşlarımız için uzaktan eğitim sistemini başlatan Büyükerşen, şimdi benzerini sosyal demokrat belediyeler için uygulamaya hazırlanıyor. Bu eğitime sadece başkanlar ve meclis üyeleri değil, belediye personeli de dahil olacak. Uzman isimler ve deneyimli kişiler, deneyimlerini aktararak eğitime katkı sağlayacak. Her dönem sonunda sınav yapılarak eğitim tamamlanacak.

“Yerel Yönetimler Yasası değiştirilmeli”

Sözcü’den Saygı Öztürk’e konuşan Prof. Dr. Büyükerşen, özellikle ilk defa belediye başkanı seçilenlere bir dizi önerilerde bulundu. Başkanların, seçilmişlik durumunun havalara kapılmamasını, plan ve projelerini aceleye getirmemelerini, büyük projelere birdenbire girişmemelerini öneriyor. Büyükerşen, “Biraz sükunetle bekleyip içinde bulundukları yönetimin sisteminin nasıl bir sistem olduğunu anlamaya çalışsınlar. Çünkü yerel yönetimler bozuk da değil bombozuk bir sistem. Bunun ıslah edilmesi için yapılacak çok önemli işler var. Rastgele ‘Şunu yapalım, bunu yapalım’ demesinler. Bir ortalık durulsun, Türkiye’nin üzerine çöken kara bulutları dağıtmaya çalışmak lazım. Etraf toz- toprak hiçbir şey gözükmüyor. Belediye sistemi karışık. Öncelikle büyükşehir belediyeleri için ayrı bir belediye meclisi seçilmeli. Bu yapılmadıkça büyükşehirlerde belediyelerin hizmet yapabileceği sağlıklı bir sisteme sahip olduklarını iddia etmek mümkün değil. Yani Yerel Yönetimler Yasası değiştirilmeli” dedi.

Açıköğretim gibi bir model üzerinde duruyoruz”

CHP Genel Başkanı Özgür Özel ile henüz ayrıntılı bir görüşme yapmadığını belirten Prof. Dr. Yılmaz Büyükerşen, bir koordinasyon görevinin önerildiğini söylüyor. Ancak Büyükerşen'e göre daha kapsamlı bir sistem kurulması gerekiyor. Belediye başkanlarına nasıl ulaşılacağı ve eğitime nasıl dahil edileceklerinin planlanması gerektiğini ifade ediyor. Sosyal demokrasi ve sosyal belediyecilik eğitimiyle başlaması gerektiğini vurgulayan Büyükerşen “Bir eğitim teşkilatımız olacak. Bana göre adeta ikinci açıköğretim gibi bir model üzerinde durmak gerekiyor. Eğitimden sonra bunun sınavları da olacak. Bu eğitim yalnız belediye başkanlarını değil belediye meclis üyelerini, personeli de kapsayacak” diyor.

Yeni YHT hattı açıldı! Eskişehir’i de ilgilendiren açıklama: Değişiklik olabilir Yeni YHT hattı açıldı! Eskişehir’i de ilgilendiren açıklama: Değişiklik olabilir

“Türkiye sistemsizlikle mücadele ediyor”

Prof. Dr. Yılmaz Büyükerşen, deneyimli belediye başkanları, eski genel başkanlar ve hocaların tecrübelerini ve önerilerini aktaracaklarını belirtiyor. Eğitimin zamanla geliştirilmesi ve güçlendirilmesi planlanıyor. Büyükşehir belediye başkanları için ayrı, ilçe belediye başkanları için ayrı eğitimlerin yapılacağı da ifade ediliyor. Büyükerşen'e göre, sosyal demokrasi çizgisi içinde sosyal belediyecilik, kalkınma, demokrasi, siyaset, özgürlük gibi konularda derslerle hatalardan kaçınılarak kalıcı bir çözüm bulunması gerekiyor. Türkiye'nin merkezi ve yerel yönetimler arasında sistemsizlikle mücadele ettiğini söylüyor.