2023 yılında toplan ihracatın 4,3 milyar dolar olarak gerçekleştiği Eskişehir’de yapılan ankete göre pandemi ve deprem felaketi gibi olayların ardından tedarik zinciri ve hammadde sorunlarının hafiflemesiyle birlikte ihracatta yeni bir ivme bekleniyor. Ayrıca, ihracatın artmasıyla birlikte finansman erişiminin daha kolay ve hızlı olmasını talep edildi.
Ankette ayrıca döviz kurları, faiz ve enflasyon gibi ekonomik parametrelerin ihracatı nasıl etkilediği de değerlendirildi. Döviz kurlarındaki dalgalanmaların ihracat fiyatlarını etkilediği ve yükselmesinin üretim maliyetlerini artırarak ihracat fiyatlarını uluslararası piyasalarda rekabetçi hale getirdiği belirtildi. Ankete katılan işletmeler, yurtdışı pazarlarda daralma hissettiklerini ve ekonomik göstergelerin istikrarlı bir seyre geçmesini beklediklerini ifade etti.
2024 için “Orta Vadeli Programda yer alan yapısal politikaların ne derecede uygulanabildiğinin önem kazanacağı bir yıl olacak” diyen Eskişehir Sanayi Odası Başkanı Celalettin Kesikbaş, 2024 yılının sanayiciler için zor bir yıl olacağını düşündüklerini ifade etti. Ankete verilen cevaplara göre, enflasyon beklentisi yüzde 50, faiz beklentisi yüzde 30-40 ve dolar kuru beklentisi 40-45 TL aralığında olduğu görüldü.
Son olarak, Kesikbaş, dış finansman ihtiyacının arttığı bir dönemde sıkı para politikasının Türkiye'yi negatif etkileyebileceğini ve işletmelerin finansmana erişiminde sıkıntı yaşayabileceğini belirtti. Ayrıca, sınırlı finansmanın büyük ölçüde yeşil ve dijital dönüşüm projelerine aktarılacağını ve işletmelerin bu alanlara yönelmeleri gerektiğini söyledi.