Araştırma Destek Programları Başkanlığı (ARDEB) tarafından yürütülen 1001-Bilimsel ve Teknolojik Araştırma Projelerini Destekleme Programı kapsamında açılan "Cumhuriyetimizin 100. Yılı Özel Çağrısı"na sunulan projelerin bilimsel değerlendirme süreci tamamlandı. Panel değerlendirme süreci olumlu sonuçlanan projelerden biri de Eskişehir Anadolu Üniversitesi Engelliler Araştırma Enstitüsü Müdürü Prof. Dr. İbrahim Halil Diken'in liderliğinde yürütülen "Proje 2de363: Cumhuriyetimizin 2. Yüzyılında 363 Özel Eğitim Anaokulu Personel Kapasitesinin Güçlendirilmesi Projesi" oldu. Bu proje, "323K349" proje numarasıyla destek almaya hak kazandı.

Prof. Dr. Diken, proje kapsamında, Türkiye genelindeki 363 özel eğitim anaokulunda çalışan eğitimci personelin kapasitesini güçlendirmeyi hedeflediklerini belirtti. Alt hedefler arasında, özel eğitim anaokullarında görev alan mezun eğitimciler ve psikolojik danışmanlar için çeşitli konularda çevrimiçi mesleki gelişim programları hazırlamak ve etkililiğini test etmek bulunuyor.

"Model olacak bir proje"

Prof. Dr. İbrahim Halil Diken “Proje, başarılı özel eğitim uygulamalarında en temel rolü oynayan öğretmenlerin temel gereksinimlerine doğrudan çözüm üreten ve mesleki gelişimlerine katkı sunacak yazılı, görsel ve teknoloji tabanlı (web sitesi, iOS ve Android temelli aplikasyonlar) içeriklere sahip ilk proje olması bakımından da değerlidir. Proje çıktıları diğer eğitim kademelerindeki uygulamalara da uyarlanabilmekte ve model olabilecek bir proje olarak literatüre geçmektedir” dedi.

Projenin sonunda üç temel ürün elde edilmesi bekleniyor; Kılavuz kitapçıklar, bilgilendirici videolar ve örnek vaka sunumları içeren modüler bir mesleki gelişim programı için çevrimiçi portal.

Eskişehir’e 14 yeni okul yapılacak! İşte eğitime açılacağı tarih Eskişehir’e 14 yeni okul yapılacak! İşte eğitime açılacağı tarih

Bakanlık resmi destek veriyor

Prof. Dr. Diken, bu projenin Türkiye'deki özel eğitim anaokullarının yaygınlaşmasıyla ortaya çıkan bir soruna çözüm getirdiğini ve öğretmenlerin temel ihtiyaçlarına doğrudan katkı sağladığını vurguladı. Milli Eğitim Bakanlığı Özel Eğitim ve Rehberlik Hizmetleri Genel Müdürlüğü'nün projeye resmi destek verdiğini ve proje çıktılarını kurumlarında kullanacaklarını ifade etti.

Projeyi başarıyla yürütebilmek için disiplinler arası bir ekip oluşturulduğunu belirten Prof. Dr. Diken, projede Anadolu Üniversitesi'nden Prof. Dr. Özlem Diken, Prof. Dr. Ramazan Akdoğan, Doç. Dr. Seçil Çelik, Dr. Öğretim Üyesi Derya Atik Kara, Bursa Uludağ Üniversitesi'nden Doç. Dr. Özlem Toper, Eskişehir Osmangazi Üniversitesi'nden Dr. Öğretim Üyesi Gözde Tomris ve Trakya Üniversitesi'nden Prof. Dr. Cem Çuhadar'ın yer aldığını belirtti.