Eskişehir’de Tahmin ve Erken Uyarı Sistemi, havanın ve toprağın sıcaklık, yağış, rüzgar, nem, güneşlenme değerlerini belirleyerek bu değerleri anlık ve uzun süreli kayıt altına alıyor. Bu veriler, bitkisel üretim için yorumlanarak üreticiye sunuluyor ve gerekli önlemlerin alınması sağlanıyor. Sistem sayesinde üretici, ürününün kalitesini yükseltirken maliyetlerini de kontrol altında tutabiliyor.
Proje kapsamında, Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı Kalkınma Ajansları Genel Müdürlüğü koordinasyonunda faaliyet gösteren BEBKA tarafından 970.000 TL destek sağlandı. Belediyenin katkısı ile birlikte toplam 1.300.000 TL'lik proje hayata geçirildi. Tepebaşı Belediyesi, ileri teknolojilerin kullanıldığı Akıllı Şehir projesinin yanında tarımda da teknoloji kullanarak hem üreticinin hem de tüketicinin yanında yer alıyor.
Eskişehir'de ilk defa uygulanan proje ile 5 farklı noktaya kurulan Tarımsal Tahmin ve Erken Uyarı İstasyonları, aynı iklimsel özellikleri taşıyan 35 noktaya da hizmet veriyor. Üreticilere ve ilgililere eğitimler verilerek sistem anlatıldı. Eğitimlere 250 kişi katılım gösterdi ve yapılan anket sonucuna göre katılımcıların bu eğitimden yüksek düzeyde faydalandığı görüldü.
Proje kapsamında kullanılan 3 adet feromen kamera sayesinde Tepebaşı bölgesinde yetiştiriciliği yapılan elma, armut, ayva, ceviz ortak zararlısı olan elma iç kurdu, domates yetiştiriciliğinde önemli bir zararlı olan domates güvesi ve mısır zararlısı yeşilkurt zararlılarının mücadele zamanının tespiti yapıldı.
Tahmin ve Erken Uyarı Sistemlerinden alınan veriler ve arazi gözlemleri sonucunda, çeşitli hastalıklar karşısında önceden uyarıda bulunularak kimyasal mücadele önerilerinde bulunuldu. Erken Uyarı Sistemleri ile ilçe genelinde 10 bin 585 adet kısa mesaj gönderilerek bilgilendirme yapıldı.