Eskişehir’de tarihler 17 Haziran 2015’i gösterdiğinde, Odunpazarı bölgesinde Türk Dünyası Kültür Başkenti Ajansı tarafından yapımına başlanan ETİ Şehir ve Göç Müzesi, TÜGVA Kıraathanesi oluyor.

Tarihi bölgede 9 yıldır yapımının tamamlanamadığı iddia edilen müze için Türkiye’nin ilk ve tek göç müzesi olduğu ifade ediliyordu. 600 metrekare büyüklüğündeki alandaki merkezin tabelası değiştirilerek TÜGVA Kıraathanesi’ne çevrildi.

Türk Dünyası Vakfı ‘ilk ve tek’ demişti

Türk Dünyası Vakfı’nın resmi internet sitesinde yer alan bilgilere göre müze hakkında “ETİ Göç Müzesi'yle dünya genelinde göç veren ülkeler sıralamasında ön sıralarda yer alan ülkemize ve 2013 Türk Dünyası Kültür Başkenti ilan edilen Eskişehir’e bir kalıcı eser daha kazandırılmış olacaktır” ifadeleri yer alıyor.

Milletvekili Süllü TBMM gündemine taşımıştı

Geçtiğimiz yıllarda, Cumhuriyet Halk Partisi Eskişehir Milletvekili Dr. Jale Nur Süllü, temeli 2015 yılında atılarak inşaatı biten ETİ Şehir ve Göç Müzesi’nin hizmete girmeme nedenini, Kültür ve Turizm Bakanı Mehmet Nuri Ersoy’a sunduğu yazılı soru önergesi ile sorarak konuyu Türkiye Büyük Millet Meclisi gündemine taşımıştı. Bakanlık Süllü’nün soru önergesine “Bu müze için yapılmış bir başvuru mevcut değil” yanıtını vermişti.

Yeni YHT hattı açıldı! Eskişehir’i de ilgilendiren açıklama: Değişiklik olabilir Yeni YHT hattı açıldı! Eskişehir’i de ilgilendiren açıklama: Değişiklik olabilir

Bakanlık: Böyle bir başvuru yok

Süllü, 20 Mayıs 2020’de yaptığı açıklamada “Kültür ve Turizm Bakanlığı Kültür Varlıkları ve Müzeler Genel Müdürlüğü yazılı cevabında, ‘ETİ Şehir ve Göç Müzesi’ ismiyle yapılan veya yapılması planlanan bir çalışma bulunmadığı gibi, özel müze olarak faaliyette bulunmak amacıyla bir başvurunun da olmadığı belirtiliyor” demişti. 

Değişiklik tepki çekti

Yapılan değişikliğe Tepebaşı Sağlıklı Kent Konseyi Başkanı, Eskişehir Kent Konseyi Yürütme Kurulu Üyesi Avukat Hüseyin Akçar ve Odunpazarı Belediyesi Meclis Üyesi Ömer Faruk İnan da tepki gösterdi.

Hüseyin Akçar “ETİ Şehir ve Göç Müzesi yapılacağı ileri sürülerek işleme alınan Odunpazarı tarihi bölgemizdeki yapı, hangi karar ve hangi işlemle acaba TÜGVA kıraathanesine dönüştürüldü? Müze olarak tasarlanan yerin akıbetinin acil bir şekilde Eskişehirlilere aydınlatılması zaruridir” dedi.