Gelir İdaresi Başkanlığı, geçen yıl elde edilen gelirlere ilişkin beyanname vermeyen yüzbinlerce mükellef için "pişmanım" uygulamasını başlattı. Kira, ücret ve menkul sermaye gibi gelirler elde eden mükellefler, beyanname vermediği takdirde ceza alabilir. Ancak beyanname vermeyen mükellefler, pişmanlık imkanından faydalanarak ceza almadan beyanname verebilirler.

Kira gelirlerine ilişkin beyannamelerin verilmesine yönelik merak edilen konular ise şöyle sıralanıyor:

Bunu yapanların emekliliği iptal edilecek! SGK uzmanı duyurdu Bunu yapanların emekliliği iptal edilecek! SGK uzmanı duyurdu

Hangi mükellefler pişmanlık hükmünden yararlanabilir?

Sahip oldukları konuttan yıllık 21 bin lira, iş yerinden ise 150 bin liranın üzerinde kira geliri elde eden gayrimenkul sahipleri vergi ödemesi yapmak zorundadır. Ancak gelir elde etmelerine rağmen beyanname vermeyen mükellefler, vergi dairelerinden pişmanlık imkanından yararlanarak beyanname verebilirler. Bu durumda, ceza uygulanmadan vergiler ödenebilir.

Pişmanlık hükmünden faydalanmak isteyen mükellefler nasıl başvuruda bulunabilir?

Mükellefler vergi dairesine başvurarak beyanname vermek istediklerini beyan edebilirler. Ayrıca Gelir İdaresi Başkanlığının "gib.gov.tr" internet sitesindeki "Hazır Beyan Sistemi" üzerinden de pişmanlık seçeneği işaretlenerek beyannameleri doldurulabilir.

Zamanında beyanname dolduran ancak vergisinin ilk taksitini ödemeyen mükellefler ne yapmalı?

Gelir vergisi mart ayında beyan edilir ve mart-temmuz aylarında 2 taksit halinde ödenir. İlk taksiti ödeyemeyen mükellefler, her ay için aylık yüzde 3,5 gecikme zammı öderler. Vergi dairesinin icra işlemlerine muhatap olmamak için borcun bir an önce ödenmesi önemlidir. Mükellefler, verginin taksitlendirilmesini talep edebilirler ve bu borçlar tecil faiziyle birlikte taksitler halinde ödenebilir.

Kira geliri nedeniyle tahakkuk eden vergi nasıl ödenir?

Vergi, dijital vergi dairesi, mobil uygulama, bankaların banka kartı/kredi kartı, banka hesabından havale, yabancı ülkede faaliyet gösteren bankaların kartları, vergi tahsiline yetkili bankalar, vergi dairesi vezneleri veya PTT şubelerinden ödenebilir.

Kira gelirleri beyan edilirken hangi giderler düşülebilir?

Elde edilen kira gelirinden "götürü" veya "gerçek" yöntemle giderler düşülebilir. Götürü gider yöntemini seçen mükellefler, kira gelirlerinden istisna tutarını düşerek kalan tutarın yüzde 15'ini gerçek giderlere karşılık indirebilirler. Gerçek gider yöntemi seçilirse, gayrimenkul için ödenen aydınlatma, ısıtma, su, asansör, idare, sigorta, faiz, ısı yalıtımı ve enerji tasarrufu, onarım giderleri ile oturulan konut veya lojmanların kira bedeli gayrisafi hasılattan düşülebilir.

Bu uygulamanın amacı, beyanname vermeyi unutan mükellefleri teşvik etmek ve cezaların önüne geçmek.