Yaz aylarına girilmesiyle birlikte halk arasında KKKA tedirginliği artıyor. Enfeksiyon Hastalıkları Uzmanı Prof. Dr. Mehmet Ceyhan, Elazığ merkezli Fırat gazetesinden Kübra Türkan’a verdiği röportajda, kene ısırmalarına karşı alınacak önlemleri anlattı.

Bölgeleri tek tek saydı: Eskişehir…

Prof. Dr. Ceyhan, hastalıklara neden olan kenenin Ankara üzerinden yarım ay gibi bir bölgede kendini gösterdiğini belirterek şöyle konuştu:

Daha çok Sivas, Çorum, Çankırı ve Ankara Esenboğa Havalimanı’na yakın Hasköy tarafındaki giriş bölgesinde birtakım vakalar görüldü ve Eskişehir gibi bölgelerde daha çok Kırım Kongo Kanamalı Ateşi vakalarına rastlandı.

Prof. Dr. Mehmet Ceyhan, bu hastalığı bulaştıran kenelerin Türkiye’nin her tarafından görülmediğini belirterek, “Bunlar ancak insan üzerinde gidebilir. Çünkü bunlar çayır kenesi, çayırlarda ve çalılık bölgelerde yaşıyor. Yaşamını sürdürmesi için de mutlaka bir insan bulması gerekiyor. İnsana bulaşarak, onun kanını emiyor ve bu şekilde yaşıyor” dedi.

Keneden korunmak için neler yapmalı?

Prof. Dr. Mehmet Ceyhan keneden korunmak için yapılması gerekenleri ise şöyle sıraladı:

Özellikle çimenli, çayırlı ve çalılık yerlere giden insanlar mutlaka ona uygun giyinsin. Kene giyeceğin üzerinden yapışmaz. Mutlaka çorap giyin ve böylesi ortamlarda pantolonunuzun paçasını çorabınızın içine sokun. Açıkta cilt bölgesi kalmasın. Kene en fazla 20 ya da 25 santimetre yüksekliğe sıçrayabiliyor. Ondan daha yukarıya yüzünüze filan atlamaz.