TBMM’de görüşmelerine başlanan Turist Rehberliği Meslek Kanunu’nda değişiklik yapılmasına dair kanun teklifi ile yabancı dil bilmeyen kişilere rehberlik yolu açılırken, rehberler tur otobüslerinden indiriliyor. Yapılan düzenleme ile turist rehberliği mesleğinin yok olacağını belirten Eskişehirli turist rehberleri seslerini duyurmak için Ankara’ya çıkarma yaptı. Türkiye’nin dört bir yanından gelen turist rehberleri ile Ulus’ta basın açıklaması yapan turist rehberleri, TBMM’de CHP’li milletvekillerine de dertlerini anlattı.
Eskişehir’den gelen turist rehberlerinin TBMM’de karşılayan CHP Eskişehir Milletvekili Utku Çakırözer, teklifin görüşüldüğü Turizm Komisyonu’nun parti sözcüsü CHP Genel Başkan Yardımcısı Ulaş Karasu ve CHP Antalya Milletvekili Sururi Çorabatır ile rehberlerin dertlerini dinledi. CHP’li vekiller teklifin görüşüldüğü Bayındırlık, İmar, Ulaştırma ve Turizm Komisyonu’nda da turist rehberlerinin teklife ilişkin kaygı ve taleplerini iletti.
“Ülkemizin kültür elçileri”
Eskişehirli turist rehberlerinin taleplerini komisyonda dile getiren CHP’li Utku Çakırözer, “Önümüzde bir kanun teklifi var, amacı ‘turist rehberlerinin niteliklerini artırmak’ diye önümüze konmuş, ‘çağdaş bir anlayışla yeniden tanımlanması’ diye önümüze konmuş ama maddelerine baktığımızda gerekçedeki güzel sözlerin altına tam tersine sonuçlar doğurabilecek düzenlemeler var. Profesyonel turist rehberleri ülkemizin turizm elçileridir. Turizme, ekonominin güçlenmesine katkı anlamında önemli bir yere sahiptirler. Bir otobüste, bir müzede, bir ören yerinde anlatırken sadece orayı değil, aslında bizim kültürümüzü, şehirlerimizi, Türkiye'yi en iyi anlatan elçilerdir. Bunun için rehberlerimizin sıkıntılarını çözmek yasama organının temel görevlerinden biridir” dedi.
“Teklif geri çekilsin, yeniden düzenlensin”
Çakırözer şunları söyledi:
“Turist rehberliği mesleğinde yabancı dil şartının kaldırılarak, Türkçe rehberlik tanımının yapılması rehberlerimizi kaygılandıran öncelikli düzenlemelerden. 14 bin rehberimizin her biri ‘biz zaten Türkçe biliyoruz’ diyorlar. Rehberler bu teklifle sadece müze ve ören yerlerine hapsedildiklerini söylüyorlar. Tur otobüslerinde rehber zorunluluğunun kaldırılmasının sakıncalarını anlatıyorlar. Sadece kendileri için değil, aslında şehirlerimiz, ülkemiz açısından bu sakınca ortada. Çok büyük bir emek rehberlik eğitimi. Bu yapılacak değişikliklerle maalesef bir mesleğin yok edileceğini, yapılması gerekenin bu teklifin geriye çekilerek, meslek birlikleri, meslek odaları, üst çatı kuruluşlarıyla, bu mesleği yapanlarla konuşularak hazırlanması. Ülkemizin kültür elçileri, kültürel, tarihsel ve doğal zenginliklerimizi en iyi şekilde tanıtmak için özveriyle çalışan turist rehberlerimizin haklı taleplerinin yanındayız.”